Velikonoční jidáše
Většinou se pečou o Velikonocích, ale můžeme jej péct kdykoliv.
Fotky školní rok 2014/2015.
Suroviny:
- 125 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 60 g másla
- 1 žloutek
- 40 g medu
- citronová kůra
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
Na potírání: med
Postup:
- Udělat kvásek (z teplého mléka, cukru a droždí).
- V misce vymícháme tuk, žloutky a med.
- Pak přidáme mouku, kvásek, nastrouhanou kůru s citronu a špetku soli.
- Vypracujeme těsto a necháme kynout asi 30 minut.
- Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirálky.
- Spirálky klademe na tukem vymazaný plech.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
- Ještě teplé jidáše potřeme tekutým medem.